Vit chokladcheesecake med salt kolasås och karamelliserade pekannötter

Vit chokladcheesecake med salt kolasås och karamelliserade pekannötter by NattisMat

Intro

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g chocolate chip cookies
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 2 blad gelatin
  • 100 g vit choklad
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g färskost
  • Salt kolasås
  • 100 g glykos
  • 2 dl strösocker
  • 1.75 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk flingsalt
  • Pekannötter
  • 120 g pekannötter
  • 30 g socker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk vatten
  • 1 knivsudd salt
  • 15 g smör

Hur man gör

Botten

Krossa kakorna i en plastpåse med hjälp av en kavel. Smält smöret, blanda med smulorna och tryck ut blandningen jämnt i mousseringar klädda med konditorfolie inuti. Ställ i kylskåp.

Fyllning

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg choklad och crème fraiche i en kastrull och värm försiktigt upp under omrörning tills det blivit en jämn smet. Krama ur gelatinbladen och rör ner i smeten. Låt svalna något. Vispa chokladblandning och färskosten till en jämn smet.
Häll på smeten på botten och ställ i kylen minst 2 h.
Salt kolasås
Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Låt sjuda tills den tjocknar och rör ned smör och salt. Låt svalna.
Karamelliserade pekannötter
Rosta pekannötterna så att de är varma, och håll dem varma.
Häll socker, salt, citron och vatten i en stekpanna. Låt sockerlösningen bli ljusbrun (Obs: det går fort!)
Häll därefter i de varma pekannötterna och vänd runt ordentligt tills pekannötterna fått socker över allt. Tillsätt smöret och rör runt tills det smält ned.
Häll upp pekannötterna på en bakplåt med smörpapper eller silikonmatta. Sprid ut pekannötterna så att de inte fastnar i varandra. Hacka grovt

Inspiratör

NattisMat
NattisMat

Inlagd av

Nattis
NattisMat