Dubbel smash med umami

Umami burgare by Micke

En 200 gr dubbel smash med massa umami smak. Passar perfekt till hösten. Servera med lite krispiga chips och ett glas rödvin, gärna en Barolo från Piemonte!

Inspirerande land: SVERIGE
Bröd: Brioche
Puck: 60% högrev, 40% bringa ca 25-30% fetthalt
Puckens vikt: 2×100 gr
Tillagningssätt: Smash på kolstål med gul senap
Ost: Tryffelcheddar

Toppings:

  • Black gralic majjo
  • Silverlök
  • Snabb syrad gurka
  • Rökt sidfläsk
  • Poppamies roasted garlic sås
Intro

Ingredienser

  • Briochebröd
  • 120 gr högrev
  • 60 gr bringa
  • 2 st svarta vitlöksklyftor
  • 20 gr hellmans majonnäs
  • 1 st silverlök
  • 2 st skivor rökt sidfläsk
  • Gurka
  • 1 dl 1-2-3 lag
  • Roasted garlic sås
  • Burgarcheddar tryffel från Väddögårdsmejeri
  • Gul amerikansk senap till stekning

Hur man gör

Kött:
Skär köttet i mindre bitar och blanda dom väl. Mal sedan köttet på 5 mm skiva två gånger, blanda runt lite mellan malningarna.
Forma 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.
Dressing:
Mosa vitlökarna i en skål noggrant, blanda i majonäsen och fortsätt blanda så den löser upp sig ordentligt. Oftast lättare att göra en större laddning.
Gör gärna denna dagen innan så får den en djupare smak.
Silverlöken:
Skär den i tunna skivor 2-3 mm och separera ringarna. Lägg dom i iskallt vatten. Låt ligga 20-30 minuter.
Syrad gurka:
Blanda en 1-2-3 lag enligt anvisning på ättiksflaskan. Kyl lagen i frysen så den är riktigt kall.
Skiva gurkan i 1-2 mm skivor. Lägg i lagen och låt dra 20-30 minuter.
Tillagning
Stek snittsidan på brödet i smör på låg temperatur så du får en gyllenbrun färg och tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.
Stek sidfläsket på låg temperatur länge så det blir krispigt. Låt vila på galler.
Lägg köttfärsbollarna på en stekyta, gärna en häll på grillen. Använd ett smash järn för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända.
Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar. Lägg på en ost på varje kött.
Stapla det ena köttet på det andra och låt sedan vila 1 minut på galler.
Montering
Plocka ur löken ur vattnet så den får torka lite.
Lägg gurkan på lite hushållspapper så den inte är för blöt.
Bred på ett tunt lager av svarta vitlöks majonäsen på det undre brödet.
Lägg på kötten, bacon, silverlöken, roasted garlic såsen och gurkan, placera sedan det övre brödet ovanpå.
Ät och njut !

Inspiratör - matochvinbymicke


Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke