Dubbel smash med tryffel aioli

Tryffel burgare by Micke

En 200 gr dubbel smash med massa smak av tryffel och härlig crunch. Passar perfekt till hösten. Servera med lite krispiga chips och ett glas öl eller rödvin.

Inspirerande land: Sverige
Bröd: Potatobun
Puck: 60% högrev, 40% bringa, ca 25-30% fetthalt
Puckens vikt: 2 x 100 gram
Tillagningssätt: Smash på kolstål med gul senap
Ost: Tryffelcheddar

Toppings:

  • Tryffel aioli
  • Tryffel cheddar
  • Pommes pinnes
  • Karamelliserad lök
  • Snabb syrad gurka
  • Rökt sidfläsk
  • Poppamies sriracha
Intro

Ingredienser

  • Ingredienser
  • Potatobun
  • 120 gr högrev
  • 60 gr bringa
  • 20 gr hellmans majonnäs
  • 10 gr creme fraiche
  • 1 st färsk tryffel
  • 2 st skivor rökt sidfläsk
  • Gurka
  • 1 dl 1-2-3 lag
  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 1 dl öl
  • 1 msk brunfarinsocker
  • 1 msk Worcestershiresås
  • Sriracha
  • OLW pommes pinnes
  • Tryffel cheddar från Väddögårdsmejeri
  • Gul amerikansk senap till stekning

Hur man gör

Förbered
Kött:
Skär köttet i mindre bitar och blanda dom väl. Mal sedan köttet på 5 mm skiva två gånger, blanda runt lite mellan malningarna.
Forma 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.

Karamelliserad lök:
Skiva röda och gula löken i 5 mm ringar, stek löken på medelhög värme i smör så den får lite stekyta. Blanda i sockret och låt smälta in så det börjar karamellisera. Häll på ölen, worcestershiresåsen och låt sjuda till ölen har reducerats bort och löken blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar

Dressing:
Blanda majonäs och creme fraiche och riv ned färsk tryffel, riv ned så mycket du vill ha för att uppnå den smak du vill ha. Tänk på att tryffel ger mer smak efter att den legat och dragit ett tag. Smaka av med salt och peppar. Såsen ska smaka väldigt mycket tryffel.

Syrad gurka:
Blanda en 1-2-3 lag enligt anvisning på ättiksflaskan. Kyl lagen i frysen så den är riktigt kall.
Skiva gurkan i 1-2 mm skivor. Lägg i lagen och låt dra 20-30 minuter.

Tillagning:
Stek snittsidan på brödet i smör på låg temperatur så du får en gyllenbrun färg och tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.

Stek sidfläsket på låg temperatur länge så det blir krispigt. Låt vila på galler.

Lägg köttfärsbollarna på stekytan, gärna en häll på grillen. Använd ett smash järn för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända.
Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren. Flippa burgaren (se till så att dom hamnar på en ny plats idå det är varmare där) och ha på mer salt och peppar. Lägg på två ostskivor på varje kött och sidfläsket på den ena .
Stapla köttet utan sidfläsk ovanpå det med sidfläsk och låt sedan vila 1 minut på galler.

Montering:
Lägg gurkan på lite hushållspapper så den inte är för blöt.

Bred på ett lager tryffel aioli på övre brödet.
Lägg önskad mängd karamelliserad lök på det undre brödet och droppa på lite sriracha.
Lägg på kötten på löken, gurkan ovanpå kötten, toppa med pommes pinnes och placera sedan det övre brödet ovanpå.

Ät och njut !

Inspiratör - matochvinbymicke

Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke