Dubbel smash med trippel lök

Trippel onion burger by Micke

En 200 gr dubbel smash med trippel lök och massa härliga köttsmaker. Passar perfekt till en ipa eller ett rödvin från Bourgogne.

Inspirerande land: Sverige | Bröd

Toppings:

  • Majjo med syrad rödlök och sriracha
  • Silverlök
  • Snabb syrad gurka
  • Karamelliserad lök med bacon
Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 1 burgare
  • Briochebröd
  • 120 gr högrev
  • 60 gr bringa
  • 2 st svarta vitlöksklyftor
  • 30 gr hellmans majonnäs
  • 30 gr Syrad rödlök
  • Sriracha
  • 1 st silverlök
  • 1/2 pkt bacon
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 2 tsk Brunfarin socker
  • Öl
  • Gurka
  • 1 dl 1-2-3 lag
  • Burgarcheddar från Väddögårdsmejeri
  • Gul amerikansk senap till stekning

Hur man gör

Kött:
Skär köttet i mindre bitar och blanda dom väl. Mal sedan köttet på 5 mm skiva två gånger, blanda runt lite mellan malningarna.
Forma 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.
Dressing:
Hacka den syrade rödlöken i små bitar, vattna ur den ordentligt och blanda med majonnäsen. Smaka av med lite sriracha.
Oftast lättare att göra en större laddning.
Gör gärna denna dagen innan så får den en djupare smak.
Karamelliserad lök med bacon:
Stek baconet tills det fått fin färg, lägg sedan på galler.
Skär gul och röd lök i skivor, stek i en stekpanna med smör tills den fått färg. Häll på lite öl så det blir simmigt och strössla på brunfarinsocker. Rör om och låt koka in ordentligt så all vätska försvinner och löken blir mjuk. Blir inte löken mjuk så ha på mer öl och låt koka in igen.
Hacka baconet och blanda med löken. Låt stå varmt.
Silverlöken:
Skär den i tunna skivor 2-3 mm och separera ringarna. Lägg dom i iskallt vatten. Låt ligga 20-30 minuter.
Syrad gurka:
Blanda en 1-2-3 lag enligt anvisning på ättiksflaskan. Kyl lagen i frysen så den är riktigt kall.
Skiva gurkan i 1-2 mm skivor. Lägg i lagen och låt dra 20-30 minuter.
Tillagning
Stek snittsidan på brödet i smör på låg temperatur så du får en gyllenbrun färg och tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.
Lägg köttfärsbollarna på en stekyta, gärna en häll på grillen. Använd ett smash järn för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända.
Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar. Lägg på en ost på varje kött.
Stapla det ena köttet på det andra och låt sedan vila 1 minut på galler.
Montering
Plocka ur löken ur vattnet så den får torka lite.
Lägg gurkan på lite hushållspapper så den inte är för blöt.
Bred på ett lager av dressingen på det undre brödet och placera några silverlöksringar på dressingen.
Lägg på kötten.
Toppa med den karamelliserade löken och gurka, placera sedan det övre brödet ovanpå.
Ät och njut !

Inspiratör - matochvinbymicke


Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke