Rökta räkor med Aioli

Rökta Räkor by Micke

Rökta räkor som smakar bättre än dom i fiskdisken eller hos fiskhandlaren.

Finns det något mer somrigt än rökta räkor med en god aioli, rostat surdegsbröd och ett gott vitt vin.

Det är enkelt att göra och du behöver bara en grill, lite kol och lite träflisor.

Innan du börjar så lägger du vinflaskan i kylen. Tips på vin hittar du på min instagram.

Intro

Ingredienser

  • Aioli
  • Det här behöver du:
  • 2 dl rapsolja
  • 1 st äggula
  • 1 msk slots senap
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk rödvinsvinäger
  • Salt & svartpeppar Ingredienser för 4 personer:
  • 1 kg frysta räkor med skal
  • Lämpligt träspån för att röka med
  • 1 st sockerbit
  • Rökbox att lägga spån i
  • En grill
  • Surdegsbröd
  • Ingredienser för tillbehören:
  • Rödlök
  • Löjrom
  • 2 dl rapsolja
  • 1 st äggula
  • 1 msk slots senap
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk rödvinsvinäger
  • Salt & svartpeppar

Hur man gör

Röka räkorna
Tänd 1-2 st kolbitar eller briketter.

Häll spån och en sockerbit i rökboxen, sockerbiten kommer hjälpa räkorna att få en finare färg.

Ställ lådan med rökspånet på glöden. Desto lägre temperatur du kan hålla desto bättre blir resultatet. Lite som low and slow matlagning.

Lägg i dom frysta räkorna på ett galler eller i en grillform med hål, räkorna ska inte ligga på varandra. Bra att ha ett galler med fina maskor så inte räkorna ramlar ur. Sätt en termometer i en av räkorna.

Stäng locket och håll koll på termometern.

När tempen börjar närma sig 0-2° grader så är det dax att vända runt räkorna.

Sen snabbt på med locket och låt dom gå till ca 10°.

Lägg räkorna i en påse i kylen några timmar så att röksmaken går in ordentligt.

Gör nu tillbehören och servera. Så här gör du:

Använd ett zestjärn för att riva vitlöken.

Lägg äggulan, senap och den rivna vitlöken i en bunke.

Vispa lite fluffigt och börja sedan försiktigt droppa i oljan, när den börjar binda så kan man ha på oljan snabbare. Går bra att använda elvisp.

När all olja är i så smakar man av med rödvinsvinäger, salt och peppar.

Inspiratör - matochvinbymicke