Rökt pepparlax med kall potatissallad

Rökt pepparlax med kall potatissallad by Micke

Pepparlax är väll en av det mest somriga maträtterna man kan äta. Perfekt till en kall potatissallad på färskpotatis, purjolök och majonäs. Pressa gärna i lite citron i salladen så blir den ännu godare.

Eller till smörgåsbordet som vi äter på påsken, midsommar och julafton.

Jag gjorde denna pepparlax med grönpeppar, svartpeppar och vitpeppar. Funkar även bra med andra sorters peppar. Tex rosépeppar är riktigt god att ha på.

Men man kan självklart göra med vilka kryddor man vill, tänk dock på att sockret som man tillsätter med kryddmixen har en viktig funktion. Sockret gör att det blir en härlig yta och att kryddorna fastnar ordentligt på laxen.

Matcha detta med ett ganska kraftigt vitt vin.

Besök min instagram för vintips.

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 personer:
  • 1 kg lax
  • 1 dl finkornigt salt utan jod
  • 1 L vatten
  • 0,5 msk hel svartpeppar
  • 0,5 msk hel vitpeppar
  • 0,5 msk hel grönpeppar eller rosépeppar
  • 1,5 msk socker
  • 1 msk hackad dill
  • 1,5 kg färskpotatis med skal
  • 1 purjolök
  • 1,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 1,5 dl majonäs
  • 1,5 dl creamfraish
  • 3 msk ponzu soja
  • salt & peppar

Hur man gör

Förberedelser:

Blanda saltlake 1 dl finkornigt salt utan jod och 1 L vatten per/kg lax
Häll saltlaken över laxen i en form, täck med plastfolie.
Låt stå ca 12 timmar i kylskåpet så laxen blir lite fastare.

Tvätta och koka potatisen och låt svalna.

Beskrivning:

Häll av saltlaken och torka av laxen med lite hushållspapper.
Lägg den på ett galler i en form så den kan droppa av.
Stöt alla pepparkornen i en mortel, tänk på att dom ska vara ganska grovkorniga.
Blanda den stötta pepparn med socker och dill.
Stryk ut mixen jämnt över hela laxen och lägg plastfolie direkt på laxen, stryk försiktigt med handen så alla luftbubblor försvinner. Ställ den i kylskåp 3-5 timmar.

Dela potatisen, försök ha hyfsat stora bitar (2×2 cm). Skiva purjolöken i ca 3 mm tjock skivor. Grov hacka bladpersiljan. Blanda ihop majonäs (gör egen majonäs, köpe majonäs är inte gott nog) och creamfraish, krydda upp den med Ponzu sojan, salt och grovmald svartpeppar.
Blanda allt i en salladsskål och ställ i kylen.

Dax att röka laxen. Beroende på om du kör en grill eller rök så gör man olika.
Jag kör en kamadogrill. Tänd några kolbitar och försök hålla grillen på 70-80°.
Blötlägg rökfliset. Låt fliset suga i sig vattnet i 20-30 minuter.

Lägg fliset i glöden eller i en rökbox och placera en deflektor så att inte värmen går för hårt upp mot laxen. Man kan även lägga i en eller två sockerbitar på glöden för att ge laxen mera färg under rökningen.
Lägg i galler och lägg laxen på gallret.
Använd en digital termometer så att man kan se innertemperaturen i laxen utan att öppna locket. Även bra att ha en termometer liggandes på gallret för att se exakt temperatur i grillen.

Rök laxen till den har en innertemperaturen 55-60°. Vid 55° får man en saftig lax med snyggt rosa kärna.

Servera med potatissalladen och en grönsallad eller en romsås och färskpotatis.

Laxen kommer smaka godast om den får ligga inslagen i plastfolie i kylskåpet 1-2 dygn, då tränger röksmaken in ordentligt i fisken.

Inspiratör - matochvinbymicke