Pulled Pork recept

Pulled pork recept

Pulled Pork på fläskkarré by Micke

Pulledpork blir bäst på fläskkarré med eller utan ben.

Med ben föredrar jag om den ska tillagas i en gryta i ugnen eller slowcooker då ger benet massa smak.

Ska du köra på grillen så är det bäst utan ben då benet har en tendens att blockera värmen in i köttet.

Tänk på att försöka hitta en ganska fet bit av fläskkarré då fettet kommer göra den saftig och binda smaken från röken.

Intro

Ingredienser

Ingredienser för 8 personer:

  • 1 st fläskkarré 1,5-2,5 kg
  • 4 -8 msk Slow food rub – Poppamies
  • 1 flaska valfri bbq sås. I detta fallet Smoky Apple
  • Tips på tillbehör:
  • Coleslaw
  • Ost
  • Mera bbq sås
  • Sallad
  • Tomater
  • Picklad rödlök
  • Cheddardipp

Hur man gör

Förberedelser:
Dag 1 – Klappa i rub runt hela karrén, tänk på att klappa och inte gnida. Linda sedan in karrén i plastfolie. Lägg i kylen ca 1 -3 dygn.

Beskrivning:

Dag 2 – Starta grillen, tänk på att du ska köra låg temp. Vissa kör 80-90°, jag brukar köra på 100-110°.
Använd ett kol som har lång brinntid, tex Pitmaster Quebracho kol. När du fått upp grillen i rätt temperatur så lägger du i ved. Här finns det många olika skolor.
Jag har massa äppelved så jag kör den då jag tycker den ger en bra smak. Placera veden så den kommer kunna glöda länge (på högkant)

Lägg i en deflektor så det blir indirekt grillning.
Placera en behållare med vätska på deflektorn. Jag brukar köra äppelmust. Detta för att hålla en bra fuktighet i grillen. Stäng locket.

Nu är det bara att vänta tills temperaturen visar 65-70°, 3-4 timmar beroende på temperatur i grillen och storleken på karrén.
När innertemperaturen är 65-70° så slår du in karrén i folie eller slaktarpapper. Kör du folie så behövs 2 lager.
In med karrén i grillen igen. Kör tills den är uppe i ca 90°. Vid 85°brukar jag bryta lite i termometern för att känna på konsistensen.

När den är färdig ska det vara som att bryta en kniv i ett smörpaket. När den känns färdig så lyfter du över den till en kylväska, låt den sedan ligga i den i minst 3 timmar.
När den vilat klart i kylväskan är det dax att dra isär den. Dra tills du har lagom stora bitar.
Krydda upp den med lite bbq sås och servera i fluffiga brioche bröd med valfria tillbehör, tips på tillbehör nedan.

Fungerar även utmärkt att använda pulledpork istället för taco färsen i den vanliga tacosen.

Inspiratör - matochvinbymicke