Nattjästa frallor

Nattjästa frallor by Micke

Nattjästa frallor passar lika bra till frukost som till en middag.

Välj att göra dom som frallor eller baguetter.

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 personer:
  • 3 g jäst
  • 350 g vatten 3,5 dl
  • 450 g vetemjöl 7,5 dl
  • 10 g salt 2 tsk
  • Alternativ att smaksätta med nedan
  • Russin 1,5 dl
  • Brödkryddor 16gr (1 påse)
  • Eller testa med rågmjöl enligt nedan
  • 3 g jäst
  • 450 g vatten 3,5 dl
  • 350 g vetemjöl 7,5 dl
  • 180 g rågmjöl
  • 10 g salt 2 tsk
  • 1 påse 16 gr brödkryddor

Hur man gör

På kvällen:

Lös upp jästen med vattnet.
Rör ner mjöl och salt, rör med en sked, degen ska vara ganska kladdig. Täck sedan bunken med plastfolie. Tänk på att ha en bunke som är minst 3 gånger större än degen.
Låt degen jäsa 8 -10 timmar i rumstemperatur.

Vill du tillsätta russin eller brödkryddor så gör du det i vattnet innan du tillsätter mjölet.

På morgonen:

Häll upp degen på ett mjölat bakbord.
Dra ut den till en rektangel och vik in alla sidorna mot mitten.

Vänd degen så skarvarna kommer nedåt och låt jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader över och under värme.
Skär upp degen i så många frallor du vill ha, Lämpligt med 9 st eller 3 st baguetter.
Lägg frallorna eller baguetterna på en plåt med bakplåtspapper. Har du tänk baka på bak/pizzasten så lägger du dom direkt på bakplåtspapper och använder en pizza spade för att flytta dom till stenen som ligger i ugnen. Man kan även använda en bakform för småbröd och får då som små limpor.

Pensla med vatten och toppa med tex solrosfrön, pumpatjärnor eller flingsalt.

Sätt in plåten mitten i ugnen och kasta in några isbitar på botten av ugnen för att få en riktigt krispig yta.
Låt grädda i ugnen ca 15-16 minuter, brödet ska ha en innertemperatur på 93-94 grader när det är färdigt.

Lägg bröden på ett galler och låt svalna några minuter innan du serverar.

Vill man värma på bröden senare så kör ugnen på 200 grader och lägg bröden på ett galler i ugnen ca 5 minuter.

Inspiratör - matochvinbymicke


Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke