Kycklingspett med grillad sallad

Kycklingspett med grillad sallad och picklad sås by Micke

Enkel vardagsmat eller till festen som uppskattas av hela familjen.

Här har jag gjort kycklingspett med en grillad sallad bestående av romansallad, rödlök och paprika. Samt semi torkade små tomater som jag la i 1-2-3 lag.

Välj dina favorit grönsaker att grilla, eller byt ut kycklingen mot tex halloumi ost.

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 personer:
  • 1,5 kg kycklinglårfilé
  • 7 rödlökar
  • 3 paprikor
  • 2 romansallads huvuden
  • 3 dl creamfraish
  • 3 dl majonäs
  • 3 dl picklad rödlök
  • Sriracha
  • 0,5 kg små tomater
  • 2 dl ättika
  • 2,5 dl socker

Hur man gör

Förberedelser:

Starta grillen och försök hålla den på 225-250°

Lägg kycklinglårfiléerna på ett galler och torka dom torra. Låt dom gärna ligga på galler i kylen några timmar utan att täcka över dom.

Krydda båda sidorna av filéerna med Burgerstore kryddan från Zigges BBQ.

Trä sedan filéerna på spett genom att sicksacka spettet genom filéerna.

Stänk på lite extra krydda och låt vila i kylen på galler 1-2 timmar.

Dela löken i 4 delar och trä på spett

Dela paprikan i 4 delar och trä på spett, vill man ha lite extra snyggt så varvar man paprika och lök på spettet.

Krydda grönsakerna med salt, peppar och olivolja.

Dela citronen i två delar.

Dela romansalladen på längden.

Dela dom små tomaterna på längden genom stjälken, lägg på en grill plåt med hål, snittytan uppåt. Krydda med salt, svartpeppar och olivolja.

Sås:

Häll upp creamfraish och majonäs i en skål.

Hacka picklad rödlök (recept längre ned) och blanda ned i skålen med creamfraish och majonäs.

Smaka av med sriracha, salt och peppar.

Beskrivning:

Ställ plåten med tomaterna högt upp i grillen så att dom kan börja torka, dom ska få färg men viktigast är att dom släpper mycket vätska. Går även bra att göra inne i ugnen om man inte har plats på grillen. Tar 1-1,5 timme att torka tomaterna.

Börja grilla spetten med grönsakerna och citronen, när dom fått färg lägger man dem åt sidan och låter dom gå indirekt så dom blir lite mjuka.

Grilla kycklingspetten, innan du lägger på spetten kan man hälla på lite olivolja. Grilla båda sidorna tills köttet nått 72-80° ta det av grillen och låt det vila.

Ta tomaterna från grillen och häll dom i en glasburk. Häll på en kall 1-2-3 lag.

Häll olivolja på romansalladens snittyta och lägg sedan på grillen med snittytan nedåt. Grilla tills den fått en gyllenbrun färg och börjat bli lite krispig.

Lägg allt på en stor skärbräda, skiva upp salladen. Pressa citronen över kycklingen.

Servera sen på skärbrädan.

Picklad rödlök:

Dela 4 st rödlökar på mitten genom stjälken.

Skiva löken i ca 3-4 mm tjocka skivor och lägg i en glasburk. Varva med vitpepparkorn och lagerblad.

Blanda en variant på 1-2-3 lag i en kastrull, värm på spisen och vispa tills sockret löst sig.
1 dl Ättika
1,5 dl strösocker
3 dl vatten

Häll lagen över löken medans lagen är ljummen, stäng locket och förvara i kylen.

Inspiratör - matochvinbymicke


Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke