Jalapeno cheese burger

En 200 gr dubbel smash med massa ost, jalapeno och krispiga pommespinnes. En riktigt god burgar.

Bör avnjutas med en kall IPA eller ett glas rött från bourgogne.

Inspirerande land:

Sverige

Bröd

Potatobun

Puck

60 % högrev, 40% bringa ca 25-30% fetthalt

Puckens vikt:

2 X 100 gr

Tillagningssätt:

Smash på kolstål med gul senap

Ost:

Burgar cheddar

Toppings

  • Majonäs
  • Silverlök
  • Snabb syrad gurka
  • Inlagd jalapeno
  • Poppamies habanero ketchup
  • Gul senap
  • Pommes pinnes

Hur man gör

Förbered

Kött:
Skär köttet i mindre bitar och blanda dom väl. Mal sedan köttet på 5 mm skiva två gånger, blanda runt lite mellan malningarna.
Forma 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.
Silverlöken:
Skär den i tunna skivor 2-3 mm och separera ringarna.
Syrad gurka:
Blanda en 1-2-3 lag enligt anvisning på ättiksflaskan. Kyl lagen i frysen så den är riktigt kall.
Skiva gurkan i 1-2 mm skivor. Lägg i lagen och låt dra 20-30 minuter.
Jalapeno:
Köp färdig inlagd eller gör som nedan:
Blanda en 1-2-3 lag enligt anvisning på ättiksflaskan. Lägg sedan till 1/2 del brunfarinsocker.
Skiva jalapenon i 3-5 mm skivor och lägg i en burk. Häll på lagen och låt stå 1-2 dygn. Vill du att det ska gå fortare kan du värma lagen så den är ljummen innan du häller den över jalapenon.
Förvara i kyl.

Tillagning

Stek snittsidan på brödet i smör på låg temperatur så du får en gyllenbrun färg och tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.
Lägg köttfärsbollarna på en stekyta, gärna en häll på grillen. Använd ett smash järn för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra, lägg 5-6 st lökskivor på ett av kötten och ha på lite amerikansk gul senap på båda kötten.
När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända.
Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar. Lägg på två ost skivor på varje kött.
Stapla köttet med lök ovanpå det utan lök, låt sedan vila 1 minut på galler.

Montering

Lägg gurkan och jalapeno på lite hushållspapper så den inte är för blöt.
Bred på ett tunt lager majonäs på det övre brödet.
Ringla på habanero ketchup och senap på det undre brödet. Lägg jalapeno på ketchupen och senapen.
Lägg på kötten på undre brödet och gurkan ovanpå kötten. Ta en näve pommes pinnes och lägg ovanpå gurkan, placera sedan det övre brödet ovanpå.
Ät och njut !

Ingredienser

  • Potatobun
  • 120 gr högrev (hängmörad)
  • 60 gr bringa (hängmörad)
  • 20 gr hellmans majonnäs
  • 1 st silverlök
  • Jalapeno
  • Gurka
  • Pommes pinnes
  • 2 dl 1-2-3 lag
  • 2 msk brunfarinsocker
  • Habanero ketchup
  • Burgar cheddarost från Väddögårdsmejeri
  • Gul amerikansk senap till stekning och topping
– Åter till startsidan för menyn

Inspiratör

Micke
@matochvinbymicke

Dessa produkter användes till detta recept

Mer burgare?

Titta vidare bland våra olika produkter