Grillad kalventrecote med sallad och parmesan cream

Helgrillad kalventrécote med sallad och parmesan cream by Micke

När man vill lyxa till det lite extra så tycker jag kalv är gott att äta.

Denna rätt är enkel att göra och blir en snygg presentation.

Grilla kalventrecote hel gör att man känner smaken av köttet på ett tydligare sätt utan att grill smaken tar över. Kör den gärna lite mer åt low and slow så framträder smakerna riktigt bra.

Använd gärna ett kol som ger mycket smak i yttre delen av köttet.

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 personer:
  • 1-1,5 kg hel kalventrecote
  • 8 st plommontomater
  • 5 st rödlök
  • 1 kruka färsk oregano
  • 2 st romansallads huvuden
  • 2 st citroner
  • 5 dl creme fraiche
  • 150-200 gr zestad parmesanost
  • 3-4 msk champagne vinäger
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja

Hur man gör

Förberedelser:

Starta grillen och försök hålla den på 175-200°, placera kolen på ena sidan i grillen. Lägg gärna en deflektor på den sidan du inte har kol.

Putsa bort ev hinnor på entrecoten, krydda med salt och peppar.

Dela tomaterna på längden, klyfta rödlöken i 4 delar, men spar själken i båda ändar. Lägg tomaterna med snittytan uppåt och rödlöken på ett grillfat. Hacka vitlöks klyftorna och sprid över tomaterna. Dela citronen på längden och lägg på fatet. Krydda med salt, peppar och olivolja.

Dela romansalladen på längden.

Sås:

Vispa cream fraichen ganska hårt så den blir fluffig. Blanda ned den rivna parmesanosten och zest från en citron. Smaka av med salt, peppar och champagne vinäger, var inte blyg på vinägern då denna kommer ge såsen en trevlig karaktär.

Beskrivning:

Ställ formen med tomaterna och löken på den sidan som det inte är kol (indirekt grillning). Stäng locket och låt gå ca 60 minuter så tomaterna släpper mycket vätska och löken får vin färg..

Efter att grönsakerna gått ca 30 minuter är det dax att grilla köttet. Innan köttet läggs på grillen ska det smörjas in med olivolja. Grilla alla sidor över glöden, ge köttet mycket yta.

Lägg sedan köttet på indirekt grillning. Sätt i en termometer i mitten av köttet och stäng locket. Låt köttet gå tills temperaturen är 55-57°.

Ta av köttet och grönsakerna, låt köttet vila 5-10 minuter.

Finhacka färsk oregano (jag använde Kubansk oregano som är lite grövre krispiga blad) och sprid över tomaterna

Grilla salladen på den sida där snittytan är direkt över glöden så den får en bränd yta.

Bryt bort bladen på salladen och lägg den på ett fat. Bryt bort stjälken på löken och varva löken och tomaterna över sallads bladen. Pressa citronen över salladen. Toppa ev med lite olivolja och flingsalt.

Låt köttet gå snabbt över glöden och skär sedan köttet i cm tjocka skivor.

Servera med ett svalt rött vin. Gärna en kryddigare Bourgogne

Inspiratör - matochvinbymicke


Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke