Nattismat
Mat inspiratör

Inspiratör | Nattismat – Nathalie Teodorson

Älskar mat, bakning och utmaningar! Här delar jag med mig av det jag älskar och hoppas på att kunna inspirera.

45

4

3/5

Halstrad lax, sabayonne, variation på fänkål

Piffa upp helgens middag med en fluffig sabayonne gjord i sifon tillsammans med krispigt friterad fänkål och saftig lax.

Dessa produkter användes till detta recept

Gör så här:

Friterad fänkål
Skiva fänkålen tunt på mandolin. Blanda fänkålen med mjöl eller majsstärkelse och skaka av överflödigt mjöl. Fritera i omgångar i 170 grader varm olja tills de fått fin färg och är krispiga. Lägg på hushållspapper för att rinna av och salta lätt.

Picklad fänkål
Vispa ihop ättiksprit, socker och vatten tills sockret löst sig. Skiva fänkålen tunt och lägg i lagen. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering, men helst minst 1 dygn.

Örtolja
Mixa slätt och sila.

Sabayonne med citron
Smält smöret.
Skira 4 ägg och behåll äggvitorna vispa ihop 4 äggvitor med 2 hela ägg och tillsätt smält smör som svalnat något.
Smaka av med soya, citronsaft och lite salt.
Häll upp i sifon och ladda med 1 patron. Ställ in i ugn 60 grader i ca 30 minuter eller värm i samma grader med en sous vide-cirkulator.

Halstrad lax
Lägg laxfiléerna i en ziplock-påse eller vacpåse om du vill vidda de, häll i lite god olivolja. Vidda då i 46 grader i 45-60 minuter beroende på tjocklek. Klappa sen in kryddblandningen på ovansidan med lite rapsolja och bränn av den.
Om du kör ugn: klappa in kryddan på ovansidan av filéerna. Stek snabbt på hög värme i olja i en stekpanna på ytan med kryddan. Lägg filéerna i en ugnsfast, smord form och tillaga i mitten av ugnen i 125 grader i ca 20-25 minuter eller tills innertemperaturen är 45-47 grader.

Servera med amandinepotatis, färskpotatis eller vad du önskar.

Ingredienser för 4 portioner:

Friterad fänkål

  • 1 medelstor fänkål
  • 1 dl vetemjöl (eller majsstärkelse för glutenfritt alternativ)
  • 5 dl rapsolja

Picklad fänkål

  • 1 medelstor fänkål
  • 0.5 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 dl vatten

Örtolja

  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe dill
  • 1-2 dl rapsolja

Sabayonne med citron

  • 200 g smör
  • 6 ägg
  • Japansk soya (vanlig eller glutenfri)
  • Saft från 1 citron
  • Salt

Halstrad lax

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • 2 msk Poppamies Louisiana Cajun Rub kryddblandning
  • Rapsolja att steka i

Steg för steg:

Sugen på något annat ?

Titta vidare bland våra olika produkter

Fler recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *