Grillade räkor med asiatisk glasnudelsallad

Grillade räkor med asiatisk glasnudelsallad by Micke

Asiatisk rätt som får det att vattnas i munnen bara jag tänker på den!

Funkar lika bra som förrätt eller huvudrätt.
Som huvudrätt bör det vara 10 st räkor per person. Som förrätt 3-4 st per person

De grillade räkorna blir saftiga och får en härlig smak av Poppamies Louisiana Cajun rub och passar perfekt till glasnudelsalladen som har lite sting.

Smaken stiger ytterligare när du pressar lite av den grillade citronen över räkorna och sen dippar räkaorna i den magiska ponzu majonäsen.

Gott att även ha andra grillade grönsaker till denna rätt. I detta fall så valde jag spetskål som får en härligt söt smak när man grillar den. Pensla gärna lite smör på grönsakerna när du grillar.

Drick gärna ett vitt Riesling eller en Gewurztraminer till.

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 personer:
  • 200 gr glasnudlar
  • 0,5 gurka
  • 2 morötter
  • 4 salladslökar
  • 1 röd spetspaprika
  • 1 kruka koriander
  • 800 gr jätteräkor
  • 5 msk Poppamies Louisiana Cajun rub
  • 1 dl jordnötter, salta och rostade
  • 100 gr smör
  • 2 st citroner som ska grillas
  • Dressing
  • 2 limefrukter, zest och färskpressad saft
  • 2 klyfta vitlök
  • 3 tsk ingefära, riven
  • 4 msk asiatisk fisksås
  • 2-3 tsk sriracha (eller sambal oelek)
  • 3 msk farinsocker
  • Aioli
  • 1 st äggula
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk slots senap
  • 4 msk Kikkoman Ponzu soja
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar

Hur man gör

Förberedelser:

Börja med att torka räkorna torra med hushållspapper eller låt dom droppa av på galler i kylen några timmar.

Trä räkorna på spett, tänk på att spetta så att sidorna blir grillade. Pudra med Poppamies Louisiana Cajun rub, ställ dom sedan i kylen utan att täcka över. Försök få spetten att häng på tallriken så räkorna ej ligger mot tallriken. Detta för att dom ska undvika att bli blöta och ruben smälter.

Dressingen:
Riv skalet på limen med zestjärn och pressa ut saften. Riv vitlöken och ingefäran på ett zestjärn. Blanda ihop med fisksås, sriracha och socker. Smaka eventuellt av med mer fisksås, limesaft och socker. Ställ åt sidan.

Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj väl i iskallt vatten så att nudlarna blir helt kalla. Droppa av väl, klipp lite i nudlarna så dom inte blir så långa och lägg i en stor skål som du sedan kan servera i.

Skala gurkan och skrapa ur kärnorna och skiva sedan gurkan. Strimla moroten med en potatisskalare och skiva salladslöken tunt. Skär paprikan i strimlor. Finhacka korianderstjälkarna men spara bladen.

Lägg alla grönsaker samt korianderstjälkar i salladskålen med glasnudlarna. Häll på dressingen och vänd runt.

Ponzu Aioli:

Vispa äggulan, senapen och svartpepparen lite luftig.
Börja droppa i oljan försiktigt under vispning. När ca 2 msk vispats in i smeten ökar man mängden olja tills all olja gått i.

Smaka nu upp majonäsen med Ponzu sojan och ev salt och mer peppar.

Häll upp i en skål och förvara i kylen tills serveringen.

Grillningen:

Tänd grillen och stabilisera den på 250°

Smält smöret i en kastrull på grillen gärna med en vitlöksklyfta i. Låt smöret bryna lite innan du börjar grilla räkorna.

Dela citronen och lägg den med köttet nedåt över glöden. Låt dessa och ev andra grönsaker grilla klart innan du lägger på räkorna.

Lägg spetten med räkorna på gallret över glöden, pensla med smöret och stäng locket.

Efter ca 3 minuter vänder du räkorna och penslar med smör. Stäng locket och vänta 3 minuter.

Räkorna är nu färdiga.

Innan servering, Garnera salladen med jordnötter och korianderbladen.

Servera och njut!

Inspiratör - matochvinbymicke