Nattismat
Mat inspiratör

Inspiratör | Nattismat – Nathalie Teodorson

Älskar mat, bakning och utmaningar! Här delar jag med mig av det jag älskar och hoppas på att kunna inspirera.

60

4

3/5

Grillad och rubbad lammrostbiff, grillade knippmorötter och knipplök, chèvrekräm och rostad vitlökssky

Saftig lammrostbiff med getostkräm och en rödvinssky med toner av rostad vitlök.

Dessa produkter användes till detta recept

Gör så här:

Glödbakad potatis

Lägg ut dubbelt ark med aluminiumfolie. Lägg sen på ett ark med bakplåtspapper. Bottna med grovsalt, lägg på färskpotatis, smör, krossad vitlök och lite svartpeppar. Vik ihop.
Grilla i glödbädd under lock i ca 40-60 minuter beroende på storlek på potätera (lägg kol eller briketter i en ring, lägg foliepaketet i mitten). Jag mosar mina lätt med gaffel efteråt och lägger på kryddsmör.

Getostkräm

Mixa crème fraiche och getost slätt. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.

Lammrostbiff

Klappa in köttet med rub och olivolja. Grilla runtom tills innertemperaturen är ca 55 grader, låt sen vila inslaget i bakplåtspapper i ca 10 minuter innan det skärs upp och serveras.

Grillad knipplök och morötter 

Pensla oljan på grönsakerna och grilla på indirekt värme tills de är mjuka. Sen grilla över högre värme för att få sotad yta.

Rostad vitlökssky

Sätt ugnen på 200°C.
Lägg vitlöksklyftorna (med skalet på) på en plåt i ugnen Rosta i mitten av ugnen tills de är gyllene, 10–15 minuter.
Skala och skär schalottenlöken i bitar.
Bryn schalottenlöken i smör i en kastrull tills den får lite färg. Tillsätt svartpeppar, timjan och lagerblad, bryn ytterligare någon minut.
Tillsätt kalvfond, vatten och rödvin. Koka upp och låt sjuda på låg värme ca 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och sätt på ett lock. Låt stå minst 1 timme.
Sila skyn och häll tillbaka i kastrullen. Koka ca 10 minuter, tills 3/4 återstår.
Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Tillsätt de rostade vitlöksklyftorna.
Mixa slätt med stavmixer och sila sedan skyn genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser för 4 portioner

Glödbakad potatis 

  • 1 kg färskpotatis
  • 2 dl grovsalt
  • 50 g smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • Nymald svartpeppar

Chèvrekräm

  • 2 dl naturell crème fraiche
  • 100-150 g getost
  • Flytande honung
  • Salt
  • Svartpeppar

Lammrostbiff 

  • 500 g lammrostbiff
  • 2 msk olivolja
  • Zigges bbq lammrub

Grillad knipplök och morötter

  • 8 st späda knippmorötter
  • 8 tunna knipplökar
  • Olivolja eller rapsolja med ramslök

Rostad vitlökssky (recept från Ica) 

  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • majsstärkelse till redning
  • salt
  • malen svartpeppar

Steg för steg:

Sugen på något annat ?

Titta vidare bland våra olika produkter

Fler recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *