Grillad och rubbad lammrostbiff, grillade knippmorötter och knipplök, chèvrekräm och rostad vitlökss

Grillad och rubbad lammrostbiff, grillade knippmorötter och knipplök, chèvrekräm och rostad vitlökssky by Nattismat

Saftig lammrostbiff med getostkräm och en rödvinssky med toner av rostad vitlök.

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 portioner
  • Glödbakad potatis
  • 1 kg färskpotatis
  • 2 dl grovsalt
  • 50 g smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • Nymald svartpeppar
  • Chèvrekräm
  • 2 dl naturell crème fraiche
  • 100-150 g getost
  • Flytande honung
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Lammrostbiff
  • 500 g lammrostbiff
  • 2 msk olivolja
  • Zigges bbq lammrub
  • Grillad knipplök och morötter
  • 8 st späda knippmorötter
  • 8 tunna knipplökar
  • Olivolja eller rapsolja med ramslök
  • Rostad vitlökssky (recept från Ica)
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 2 dl rödvin
  • majsstärkelse till redning
  • salt
  • malen svartpeppar

Hur man gör

Glödbakad potatis

Lägg ut dubbelt ark med aluminiumfolie. Lägg sen på ett ark med bakplåtspapper. Bottna med grovsalt, lägg på färskpotatis, smör, krossad vitlök och lite svartpeppar. Vik ihop.
Grilla i glödbädd under lock i ca 40-60 minuter beroende på storlek på potätera (lägg kol eller briketter i en ring, lägg foliepaketet i mitten). Jag mosar mina lätt med gaffel efteråt och lägger på kryddsmör.

Getostkräm

Mixa crème fraiche och getost slätt. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.

Lammrostbiff

Klappa in köttet med rub och olivolja. Grilla runtom tills innertemperaturen är ca 55 grader, låt sen vila inslaget i bakplåtspapper i ca 10 minuter innan det skärs upp och serveras.

Grillad knipplök och morötter

Pensla oljan på grönsakerna och grilla på indirekt värme tills de är mjuka. Sen grilla över högre värme för att få sotad yta.

Rostad vitlökssky

Sätt ugnen på 200°C.
Lägg vitlöksklyftorna (med skalet på) på en plåt i ugnen Rosta i mitten av ugnen tills de är gyllene, 10–15 minuter.
Skala och skär schalottenlöken i bitar.
Bryn schalottenlöken i smör i en kastrull tills den får lite färg. Tillsätt svartpeppar, timjan och lagerblad, bryn ytterligare någon minut.
Tillsätt kalvfond, vatten och rödvin. Koka upp och låt sjuda på låg värme ca 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och sätt på ett lock. Låt stå minst 1 timme.
Sila skyn och häll tillbaka i kastrullen. Koka ca 10 minuter, tills 3/4 återstår.
Red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Tillsätt de rostade vitlöksklyftorna.
Mixa slätt med stavmixer och sila sedan skyn genom en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.

Inspiratör - nattismat