Steak Sandwich med ryggbiff

Steak Sandwich by Micke

Steak sandwich är populärt på pubar och barer.
Oftast görs dessa då på överblivet kött.

Skapa din egen macka hemma med just ditt favorit kött.

Fungerar även klockrent att göra vegetarisk eller med fisk. Ibland gör vi dom med korv som blivit över.

Nedan följer en lyxigare variant med ryggbiff som hängt närmare 90 dagar. Biffen hade en härligt fet kappa som höjde smakerna ordentligt. Samt karamelliserad rödlök och grillad paprika.

Vad du väljer att ha på din macka är det bara fantasierna som sätter gränser för.

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 2 personer:
  • 1 st ryggbiff ca 3 cm tjock med fettkappa
  • 1 flaska Poppamies Roasted Garlic sås
  • 4 st surdegs skivor
  • 4 st cheddarost skivor eller 2 dl riven cheddarost
  • 1 st rödlök
  • 1 st gul paprika
  • 2 msk smör
  • 4 msk majonnäs
  • Tomat
  • Persilja

Hur man gör

Förberedelser:

Ta fram köttet och torka av det, kryssa fettkappan 5-10 mm djupt. Lägg den på ett galler i kylen så den får torka ca 2 timmar.

Skiva löken och lägg den i en gjutjärnsform eller annan form som kan gå i grillen. Lägg i en klick smör bland löken, salta och peppra.

Dela paprikan i två delar och ta bort kärnorna.

Beskrivning:

Starta grillen och stabilisera den på 250°, placera glöden på ena sidan av grillen.

Ta fram köttet, salta och peppra på båda sidorna samt fettkappan.

Ställ formen med löken i grillen över glöden, när smöret smält och börjat bubbla är det dax att röra om och flytta den till sidan utan glöd. Rör om lite då och då så det inte bränner fast. Löken ska bli karamelliserad.

Lägg på paprikan över glöden och ge den yta på båda sidorna. Lägg den sedan över den delen utan glöd. Vänd den lite då och då så den får en jämn yta. När skalet släpper är den färdig.

Grilla köttet så det blir en krispig yta över glöden på alla sidor. Ge fettkappan extra mycket yta så fettet droppar ned i glöden. Kom ihåg att hålla locket stängt så mycket det går då det ger mer smak åt köttet.
Lägg köttet på sidan utan glöd och låt ligga där tills innertemperaturen är 50° för medium.
Ta köttet av grillen och låt vila på en skärbräda i 10 minuter.

Grilla surdegsbröden på ena sidan.
Ta brödet åt sidan och låt svalna lite. Bred sedan på en msk majonnäs på den sidan du grillat brödet.

Innan du skär upp köttet grillar du av det och ger det en sista yta. Gör samma sak med grönsakerna om du plockat av dem från grillen. Viktigt att alla grillade delar är heta när man lägger dem i mackan.

Skär köttet i 5-8 mm tjocka skivor tvärs fibrerna så alla små köttbitar får med en bit av fettkappan.

Börja bygg ihop mackan:

Bred ut en msk majonnäs på varje bröd, på den sidan du grillat brödet.

Placera valfri mängd kött på två brödbitar, lägg två skivor cheddar ost på köttet.

Lägg den karamelliserade löken på osten och sedan paprikan ovanpå löken.

Här kan man passa på att krydda upp med lite het sås tex Poppamies Barbados hot sauce.

Lägg sedan på den andra brödskivan med grillade sidan mot paprika. Vill man så slänger man på mer ost innan man lägger på brödet.

Grilla mackan:

Lägg mackan på gallret ovanför glöden.

Grilla på båda sidorna, håll locket på grillen stängt så mycket det går. Passar bra att kasta i lite rökspån på glöden från tex hickory så får mackan en härlig röksmak.

Dela mackan på mitten, servera med Poppamies Roasted Garlic sauce och en sallad på persilja och tomat.

Inspiratör - matochvinbymicke