Att kombinera smaker och olika texturer för att få en upplevelse… några tips!
Först lite om grundsmakerna – för att hitta smakbalansen och i vad du kan hitta det.
DEM FEM GRUNDSMAKERNA
Salt – Oliver, Bacon, Fetaost , Ädelost
Surt (Balanserar sött , tar fram sältan) – Vinäger, inlagda grönsaker, picklad rödlök
Sött (Balanserar syra och kan mildra beska) – Honung, Majs,
Beskt – Rucola, frisée, lollo rosso, mörk choklad, öl, timjan, persilja
Umami (Smakförstärkare) – Parmaskinka, Soltorkade tomater och vanliga tomater, Lagrad ost, parmesan, tabasco, soja, stekyta på kött
När du planerar din burgare kan du ha lite av ovan i tanke och balansera upp vissa smaker om dom blir för dominanta eller inte kommer fram. Använd gärna naturliga umami smaker för att minska direkt salt.
TEXTURER OCH UPPLEVELSER
När det kommer till texturer och upplevelelser, blandningen av varmt, kallt, krispigt och hetta har vi dessa tips.
- Få in nåt krispigt – Fritera lök, chips, rostad lök. Om man väljer att fritera kyckling/fisk istället för kött kan man använda lite panko i paneringen.
- Brödet för gärna vara valt i förhållande till smakerna.
– Brioche är ett lättare bröd , fluffigt, lätt och kan upplevas lite sötare
– Potatisbröd är luftigt (men mer kompakt än brioche) men ändå en fuktigt konsistens, saftigt. Kan upplevas med en lätt sälta
– Surdeg är mer kompakt och tuggig som ofta förhöjer sälta, klarar av att hålla mycket topping utan att blir helt kladdig.
– Klassiskt bröd med anonymare smak, här kan man föra på något ovanpå brödet för en upplevelse t.ex. sesamfrön - Köttet ska vara av hög kvalitet och göra med hög fetthalt (minst 25%), det ger saftighet och smak.
– Olika styckdetaljer att använda är t.ex. högrev, entrecoté, bringa, fett/talg. Komponera efter smak eller använd det du kan få tag i.
– Du behöver inte krydda innan tillagning men här tycker jag att man alltid själv skall avgöra hur man vill att köttet skall smaka. Salt & peppar eller en kryddblandning som man gillar – you´re the boss!
– Arbeta försiktigt med färsen så att den behåller så mycket luft som möjligt, ju mer du pressar desto mer luft försvinner vilket kan påverka saftigheten. - Topping och pålägg med omtanke förhöjer upplevelsen
Kombinera smaker och sånt du gillar men tänk på grundsmakerna för att balansera.