Friterad kyckling i steamed buns med ponzumajo och picklad gurka

Friterad kyckling i steamed buns med ponzumajo och picklad gurka by NattisMat

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 portioner
  • Bun (bao, ångat bröd)
  • 2 tsk torrjäst
  • 2 dl kokosmjölk, fingervarm
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm bakpulver
  • 3 krm bikarbonat
  • 2 msk neutral matolja
  • 2 msk sesamolja, till pensling
  • Ponzumajonäs
  • 1 st äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • 2 msk ponzusoja
  • Salt
  • Picklad gurka
  • 1 gurka
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 rågat tsk socker
  • 2 tsk salt
  • Friterad kyckling
  • 600 g skinnfri och benfri kycklingfilé (jag använde innerfilé)
  • 4 dl mjölk + 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk cayennepeppar
  • 2 cm ingefära, riven
  • 3/4 tsk chiliflingor
  • 1/2 tsk five spice
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk sichuanpeppar
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver

Hur man gör

Bun (bao, ångat bröd)
I en degblandare, blanda jäst och kokosmjölk. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta fart i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1-1,5 timme under plastfolie.
Lägg upp degen på arbetsbänken och dela i 24 jämnstora bitar. Låt jäsa i 30 minuter under ren köksduk.
Kavla ut varje bit deg till en 10 cm oval platta. Pensla tunt med sesamolja och vik sedan över en sida så det blir som en halvmåne.
Om du använder ångugn: Lägg bakplåtspapper på en plåt och sprid ut samtliga degbitar på bakplåtspapperet. Om du använder bambukorg: Klipp ut 24 10×10 cm bitar av bakplåtspapper. Lägg en degbit på en bit bakplåtspapper och gör sedan likadant med samtliga degbitar.
Jäs under duken igen i 45 minuter och ånga sedan i 10 minuter antingen ångugn eller bambukorg. Bröden går bra att frysa, ånga dem någon minut så känns de nybakade igen.
Ponzumajonäs
Alla ingredienserna ska vara rumstempererade. Häll äggula, senap och vitvinsvinäger i en smal cylinderformad bägare. Vispa upp så det blandas. Häll ned oljan i en tunn stråle medan du vispar (med elvisp går det snabbare) och vispa till du använt all olja och får en fin krämig konsistens. Rör ned ponzusoja med en sked och smaka av med salt. Ställ kallt tills servering.
Picklad gurka
Vispa ihop vinäger med socker och salt. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen. Täck över och låt stå i kylen tills servering. Detta kan göras flera dagar i förväg.
Friterad kyckling
Börja med att blanda mjölk med vitvinsvinäger och låt stå i ca 15 minuter. Skär kycklingen i strimlor och lägg i mjölken tillsammans med cayennepeppar och salt. Täck över och ställ i kylen över natten eller ett par timmar.
Värm upp olja i en gryta till 170 grader.
Blanda ihop resten av ingredienserna. Ta upp kycklingen och panera i blandningen. Fritera kycklingen i omgångar tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper och servera.
Servering
Servera kyckling i bröden med strimlad kål, picklad gurka, ponzumajo, sesamfrön och tunt skivad salladslök.

Inspiratör - nattismat


Inlagd av - nattismat