Classic cheeseburger med hembakat bröd

Classic cheeseburger by Micke

En 200 gr dubbel smash cheeseburger med hemmabakat potatobun och het ketchup..

Servera med trippelfriterad pommes och lite god majonäs att dippa!

Inspirerande land: Sverige
Bröd: Potatobun, hembakat
Puck: 60% högrev, 40% bringa ca 25-30% fetthalt
Puckens vikt: 2 x 100 gr
Tillagningssätt: Smash på kolstål med gul senap
Ost: Cheddar

Toppings:

  • Majonnäs
  • Silverlök
  • Snabb syrad gurka
  • Senap
  • Habanero ketchup
Intro

Ingredienser

  • Ingredienser
  • Potatobun hembakat (recept längre ned)
  • 120 gr högrev
  • 60 gr bringa
  • 20 gr hellmans majonnäs
  • 1 st silverlök
  • Gurka
  • 1 dl 1-2-3 lag
  • Burgar cheddarost
  • Habanero ketchup
  • Gul amerikansk senap
  • Trippelfriterad pommes
  • Skär potatis i stavar, ca 7×7 mm.
  • Värm olja i en kastrull till 160 grader.
  • Lögg ned potatisen i oljan och fritera tills den fått lite färg.
  • Ta upp potatisen och låt svalna 10 minuter, gärna i en sil så oljan kan droppa av.
  • Upprepa 2 gånger tills dom fått en gyllenbrun färg och blivit riktigt krispiga.
  • Baka hamburgerbröden
  • Ingredienser
  • 3 dl vatten
  • 4,5 dl mjölk
  • 0,75 dl potatismospulver
  • 22,5 g färsk jäst
  • 15 g salt
  • 45 g socker
  • 1072 g vetemjöl
  • 1,5 ägg
  • 120 g rumstempererat smör eller brynt
  • 1 ägg+vatten för pensling
  • 1 dl sesamfrön som rostas i torr panna
  • 1. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 40 grader.
  • 2. Blanda potatismospulver, jäst, salt och socker i degblandaren och slå över den varma mjölk- och vattenblandningen. Rör runt tills det har löst sig och är en simmig vätska.
  • 3. Vänd ner mjölet i degblandaren och kör ett par minuter tills degen har gått ihop.
  • 4. Knäck ner ägget i degen och kör ett par minuter till så det blandas i ordentligt.
  • 5. Vänd slutligen ner smöret i degen och kör cirka 10 minuter tills degen släpper från kanterna. Täck med plastfilm och låt jäsa i cirka 45-60 minuter.
  • 6. Ta upp degen på mjölad bänk och dela i 25 lika stora degklumpar (ca 90-95 gr styck). Forma till bollar, platta till ordentligt och lägg på en plåt. Låt jäsa i 60-90 minuter.
  • 7. Vispa ihop ägg och 1/2 tsk vatten, pensla bröden och strö på sesamfrön
  • 8. Grädda i 11-12 minuter på 200 grader tills de har fått fin färg.
  • 9. När de har svalnat något så läggs bröden i en platspåse så blir de riktigt mjuka.

Hur man gör

Förbered
Kött:
Skär köttet i mindre bitar och blanda dom väl. Mal sedan köttet på 5 mm skiva två gånger, blanda runt lite mellan malningarna.
Forma 100 gr bollar av färsen, förvara i kylen tills du ska använda dom.
Silverlöken:
Skär den i tunna skivor 2-3 mm och separera ringarna. Lägg dom i iskallt vatten. Låt ligga 20-30 minuter.
Syrad gurka:
Blanda en 1-2-3 lag enligt anvisning på ättiksflaskan. Kyl lagen i frysen så den är riktigt kall.
Skiva gurkan i 1-2 mm skivor. Lägg i lagen och låt dra 20-30 minuter.
Tillagning
Stek snittsidan på brödet i smör på låg temperatur så du får en gyllenbrun färg och tjock krispig stekyta. Låt vila på galler med stekta sidan nedåt.
Lägg köttfärsbollarna på en stekyta, gärna en häll på grillen. Använd ett smash järn för att platta till bollarna så dom blir ca 7-8mm tjocka. Salta, peppra och ha på lite amerikansk gul senap.
När det börjar bubbla i köttet är det dax att vända.
Använd en vass stekspade eller spatel för att skrapa loss burgaren. Flippa burgaren och ha på mer salt och peppar. Lägg på två ostskivor på varje kött.
Stapla det ena köttet på det andra och låt sedan vila 1 minut på galler.
Montering
Plocka ur löken ur vattnet så den får torka lite.
Lägg gurkan på lite hushållspapper så den inte är för blöt.
Ringla på gulsenap, ketchup och lägg några ringar av silverlöken på undre brödet.
Lägg på kötten och gurkan, placera sedan det övre brödet ovanpå.
Ät och njut !

Inspiratör - matochvinbymicke

Inlagd av

Micke
Matochvinbymicke