Classic cheeseburger med hembakat bröd
En 200 gr dubbel smash cheeseburger med hemmabakat potatobun och het ketchup..
Servera med trippelfriterad pommes och lite god majonäs att dippa!
Inspirerande land:
Sverige

Bröd
Potatobun, hembakat
Puck
60 % högrev, 40% bringa ca 25-30% fetthalt
Puckens vikt:
2 X 100 gr
Tillagningssätt:
Smash på kolstål med gul senap
Ost:
Burgarcheddar
Toppings
- Majonäs
- Silverlök
- Snabb syrad gurka
- Senap
- Habanero ketchup
Hur man gör
Förbered
Tillagning
Montering
Ingredienser
- Potatobun hembakat (recept längre ned)
- 120 gr högrev
- 60 gr bringa
- 20 gr hellmans majonnäs
- 1 st silverlök
- Gurka
- 1 dl 1-2-3 lag
- Burgar cheddarost
- Habanero ketchup
- Gul amerikansk senap
Trippelfriterad pommes
Skär potatis i stavar, ca 7×7 mm.
Värm olja i en kastrull till 160 grader.
Lögg ned potatisen i oljan och fritera tills den fått lite färg.
Ta upp potatisen och låt svalna 10 minuter, gärna i en sil så oljan kan droppa av.
Upprepa 2 gånger tills dom fått en gyllenbrun färg och blivit riktigt krispiga.
Baka hamburgerbröden
- Ingredienser
- 3 dl vatten
- 4,5 dl mjölk
- 0,75 dl potatismospulver
- 22,5 g färsk jäst
- 15 g salt
- 45 g socker
- 1072 g vetemjöl
- 1,5 ägg
- 120 g rumstempererat smör eller brynt
- 1 ägg+vatten för pensling
- 1 dl sesamfrön som rostas i torr panna
1. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 40 grader.
2. Blanda potatismospulver, jäst, salt och socker i degblandaren och slå över den varma mjölk- och vattenblandningen. Rör runt tills det har löst sig och är en simmig vätska.
3. Vänd ner mjölet i degblandaren och kör ett par minuter tills degen har gått ihop.
4. Knäck ner ägget i degen och kör ett par minuter till så det blandas i ordentligt.
5. Vänd slutligen ner smöret i degen och kör cirka 10 minuter tills degen släpper från kanterna. Täck med plastfilm och låt jäsa i cirka 45-60 minuter.
6. Ta upp degen på mjölad bänk och dela i 25 lika stora degklumpar (ca 90-95 gr styck). Forma till bollar, platta till ordentligt och lägg på en plåt. Låt jäsa i 60-90 minuter.
7. Vispa ihop ägg och 1/2 tsk vatten, pensla bröden och strö på sesamfrön
8. Grädda i 11-12 minuter på 200 grader tills de har fått fin färg.
9. När de har svalnat något så läggs bröden i en platspåse så blir de riktigt mjuka.
Inspiratör
