BRIOCHE? VAD ÄR DET?

Det finns många olika typer av burgerbröd och en av våra stora favoriter är brioche. Till skillnad från andra burgerbröd så innehåller denna pärla både smör och ägg. Det gör att den är lätt, luftig, har en liten sötma och ett inkråm som är mjukt. Det gör att brödet fångar upp smaken från din burgare på ett fantastiskt sätt.

Receptet är för 12 st bröd!

Tidsåtgång: 20 min + 2 tim jäsning + 15 min i ugn

Ingredienser:

2,5 dl vatten

0,5 dl mjölk (gärna standardmjölk)

25 g jäst

2,5 msk strösocker

1 tsk salt

1 ägg rumsvarmt

7,5 dl vetemjöl special (450 gr, om du inte har vetemjöl special hemma så går det bra med vanligt mjöl, men öka då jästen till 50g)

50 g smör, rumsvarmt

  1. Värm vatten tillsammans med mjölk till 37 grader (inte varmare, då kan jästsvamparna dö). Rör ut jästen med lite av vätskan tillsammans med socker, salt, ägg och mjöl (spara ca 1/2 dl till utbakning). Arbeta degen i maskin i ca 5 min. Klicka ner smöret mot slutet. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Arbeta degen lätt i maskinen. Ta sedan upp den på mjölat bakbord. Dela degen i 12 lika stora delar. Forma bitarna till runda bollar och platta till dem lite lätt. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa ytterligare 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt svalna på galler. Går utmärkt att frysa in!

UX Builder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *