Dining.by.viruskovic
Matinspiratör

Inspiratör | Johan Alminger

Hemmakock med intresse av BBQ, Pizza, burgare och vanlig husmanskost

480

4

3/5

Smoky BBQ Shortribs

Dessa produkter användes till detta recept

Gör så här:

Förbered grillen

  • Förbered grillen för indirekt grillning, initialt omkring 120-130 grader vid gallret.
  • Använder du en klotgrill så lägg gärna ett vattenbad med kokhett vatten under gallret. Detta hjälper till att hålla ner temperaturen i grillen och behåller en hög luftfuktighet. Detta är inte nödvändigt i en keramisk grill.
  • Lägg på rökträ, t.ex. bitar av ek, som fungerar mycket bra ihop med nötkött, när grillen börjar komma upp i temperatur. Du behöver bara ett par bitar som räcker minst de tre första timmarna, sen tar inte maten upp mycket mer röksmak.

Förbered köttet

  • Putsa köttet och ta försiktigt bort tjocka lager av fett För mycket fett på ytan hindrar röken och kryddorna att komma in i köttet och barken på köttet blir inte lika bra.
  • Rubba köttet med en blandning av salt och svartpeppar. Använd grovmalda kryddor då detta ger ytan mer mottaglig för röken och skapar en bättre bark på köttet.
    50/50 salt och peppar är en vanlig blandning som funkar att utgå ifrån.
  • Köttet kan vara kylskåpskallt när det läggs på grillen så tar det bättre upp röksmaken.

Tillagning

  • Använd digital köttermometer i mitten av köttet.Se till att den går fritt i köttet och inte ligger mot ett ben.
  • Lägg på köttet när grill- temperaturen stabiliserat sig på ca 125 grader och ren rök börjat utvecklas.
  • Spraya ytan och stäng locket
  • Efter ca 2-2,5h, sänk värmen i grillen till ca 110 grader.
  • Slå in köttet i aluminiumfolie eller slaktarpapper omkring 74-76grader om barken ser fin ut. Häromkring avstannar temperaturökningen i köttet, och ligger plant ganska länge. Att slå in köttet hjälper det att komma vidare i tillagningen.
  • Köttet är klart när innertemperaturen är ca 92-96 grader.
  • Tag av köttpaketet och lägg det i en isolerad låda för att vila. Det bör vila minst en timma innan servering.

Övrigt

  • Spraya köttet ca 1 gång per timme för att hålla ytan fuktig. Detta hjälper också till att skapa en fin bark.
  • Att mäta är att veta! Köttermometer är ett bra sätt att hålla koll, men man kan också lära sig hur köttet skall kännas när det är klart genom att sticka i det, sk. probe-test. När köttet känns dallrigt och går att sticka i utan motstånd brukar det vara klart.
  • Välj kött med omsorg. Jag föredrar använda svenskt kött, men använd bra bitar med mycket insprängt fett för ett bra resultat.

Montering/Servering

  • Bra tillbehör är picklade grönsaker, creamed corn, coleslaw, rökt bönröra mm.

Ingredienser för 4 personer:

1 bit shortribs med 4 ben
Grovmalen svartpeppar
Grovmalet salt
Sprayflaska med 1dl äpplejuice, 1dl vatten, 2msk äppelscidervinäger

Steg för steg:

Mer från dining.by.viruskovic!

Titta vidare bland våra olika produkter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *