Smoky BBQ Shortribs

Smoky BBQ Shortribs av Dining.by.viruskovic

Intro

Ingredienser

  • Ingredienser för 4 personer:
  • 1 bit shortribs med 4 ben
  • Grovmalen svartpeppar
  • Grovmalet salt
  • Sprayflaska med 1dl äpplejuice, 1dl vatten, 2msk äppelscidervinäger

Hur man gör

Förbered grillen
Förbered grillen för indirekt grillning, initialt omkring 120-130 grader vid gallret.
Använder du en klotgrill så lägg gärna ett vattenbad med kokhett vatten under gallret. Detta hjälper till att hålla ner temperaturen i grillen och behåller en hög luftfuktighet. Detta är inte nödvändigt i en keramisk grill.
Lägg på rökträ, t.ex. bitar av ek, som fungerar mycket bra ihop med nötkött, när grillen börjar komma upp i temperatur. Du behöver bara ett par bitar som räcker minst de tre första timmarna, sen tar inte maten upp mycket mer röksmak.
Förbered köttet
Putsa köttet och ta försiktigt bort tjocka lager av fett För mycket fett på ytan hindrar röken och kryddorna att komma in i köttet och barken på köttet blir inte lika bra.
Rubba köttet med en blandning av salt och svartpeppar. Använd grovmalda kryddor då detta ger ytan mer mottaglig för röken och skapar en bättre bark på köttet.
50/50 salt och peppar är en vanlig blandning som funkar att utgå ifrån.
Köttet kan vara kylskåpskallt när det läggs på grillen så tar det bättre upp röksmaken.
Tillagning
Använd digital köttermometer i mitten av köttet.Se till att den går fritt i köttet och inte ligger mot ett ben.
Lägg på köttet när grill- temperaturen stabiliserat sig på ca 125 grader och ren rök börjat utvecklas.
Spraya ytan och stäng locket
Efter ca 2-2,5h, sänk värmen i grillen till ca 110 grader.
Slå in köttet i aluminiumfolie eller slaktarpapper omkring 74-76grader om barken ser fin ut. Häromkring avstannar temperaturökningen i köttet, och ligger plant ganska länge. Att slå in köttet hjälper det att komma vidare i tillagningen.
Köttet är klart när innertemperaturen är ca 92-96 grader.
Tag av köttpaketet och lägg det i en isolerad låda för att vila. Det bör vila minst en timma innan servering.
Övrigt
Spraya köttet ca 1 gång per timme för att hålla ytan fuktig. Detta hjälper också till att skapa en fin bark.
Att mäta är att veta! Köttermometer är ett bra sätt att hålla koll, men man kan också lära sig hur köttet skall kännas när det är klart genom att sticka i det, sk. probe-test. När köttet känns dallrigt och går att sticka i utan motstånd brukar det vara klart.
Välj kött med omsorg. Jag föredrar använda svenskt kött, men använd bra bitar med mycket insprängt fett för ett bra resultat.
Montering/Servering
Bra tillbehör är picklade grönsaker, creamed corn, coleslaw, rökt bönröra mm.

Inspiratör - dining.by.viruskovic


Inlagd av - dining.by.viruskovic